اسکیس چیست؟
اسکیس در حقیقت انجماد یک ایده در حال عبور از ذهن است.اسکیس بازگو کننده یک سلسله تفکرات است که در ذهن معمار یا طراح وجود دارد، و از طریق فرآیند طراحی به واقعیت میپیوندد. اسکیس طراحی دست آزاد است. یعنی دستی فارغ از هرگونه ابزار، جز قلم برای کشیدن، دستی توانمند که هماهنگ با ذهن است .
ویژگی های یک اسکیس حرفه ای:
یک اسکیس می تواند نحوه فکر کردن طراح را نسبت به موضوع طراحی بیان کند. در واقع در اسکیس ما صادقانه هر آنچه که در ذهن خود می بینیم را به روی کاغذ پیاده می کنیم. اسکیس نوعی زبان معماری است که از اصالت بالایی در رشته معماری و سایر رشتههای هنرهای تجسمی بر خوردار است. و ابزار مناسبی برای خلق و بیان ایده ها می باشد. ذات اسکیس در واق طراحی تند و سریع میباشد. پس گاهی ممکن است که یک اسکیس دارای خطوط زیاد باشد. اسکیسها کمک خواهند کرد تا ما بیشتر در مورد ایدههای خود فکر کنیم. و آنها را بررسی نماییم و بیشتر به پرورش و رشد آنها بیاندیشیم.
گاهی اوقات در برخی از اسکیسها و اتودهای شخصی و اولیه ممکن است اغراق وجود داشته باشد. البته این مورد در مراحل اولیه کار امری است شخصی و برگرفته از بینش طراح، که در مراحل بعدی کاربرطرف خواهد شد.خلاصه آن که ما به عنوان یک دانشجوی معماری یا معمار و یا طراح باید نوعی تفکر منطقی و قوی نسبت به موضوع طراحی داشته باشیم .اسکیس در حقیقت ایدهها و افکار را در راستای اهداف والا خلق پرورش می دهد. حال اگر قدرت بیان آن را توسط دست آزاد و ابزار اسکیس نداشته باشیم ناچاراً به طرق دیگر ایده و فکرمان را بیان میکنیم. مثلاً از ساخت ماکت و یا طراحی دو بعدی و سه بعدی رایانهای و یا دست با ابزار کمک میگیریم.
مهم این است بتوانیم فکرمان را بیان کنیم البته به صورت بیانی معمارانه. اگر ما قادر باشیم اسکیسهای با گرافیک بالا و یا به اصطلاح زیبا و با رنگ و لعاب و در سطح حرفهای ارائه کنیم، اما پشت این خطوط به ظاهر زیبا فکر و مبانی نظری و هدف نداشته باشیم .در واقع کاری بیهوده و عبث انجام دادهایم و خود را گول زدهایم. و این گونه ترسیمات هیچ گونه جایگاهی برای رشد نخواهند داشت. پس بهتر است اول چگونه فکر کردن را بیاموزیم .و بعد چگونه خلق کردن و چگونه ارائه کردن را … بیان لحظه ها و تفکرات و آنچه یک هنرمند و یا معمار می اندیشد.به طور کلی می توان گفت اسکیس یعنی طراحی سریع. اما مفهوم اسکیس در واقعیت , نشان دهنده تفکرات، اطلاعات و هدف معمار می باشد.
اسکیس زدن به طور کلی به سه نوع تقسیم می شود:
۱- اسکیس خاص (شخصی)
۲- اسکیس عام
۳- اسکیس مفهومی
اسکیس همانطور که قبلا گفته شد به معنای طراحی سریع ، ساده و گویا از طرح مورد نظر می باشد و به مثل چون صاعقه ای است که به لحظه ای کوتاه ، فضایی را در برابر دیدگان ناظر روشن و عریان می سازد . اسکیس ، پی رنگ و طرح اولیه هر تصویر است که پیش چشم داریم و نسبت مستقیم با عمق نگاه و اندیشه و قوت قلم طراح دارد و چگونگی نگریستن به پیرامون و پیرایه ،عاری از تکلف وبا قوت ،دیده ها – و حتی نا دیده ها – را بر صفحه منتقل کردن است .
نکات مهم در اسکیس زدن:
- همیشه تیره ترین رنگها مربوط به بناهاست.
- در روز لبه های کوچکتر باید تیره شود و در غروب بلعکس این حالت است.
- درخت ها در شب بدون رنگ و سفید می مانند.
- درخت در روز : ابتدا قسمتی از درخت که رو به آفتاب است سفید و بدون رنگ است. و قسمت پشت درخت را که سایه دارد باید رنگ تیره بزنید.
- ابرها را طوری باید رسم کرد که چشم را به سمت بنا هدایت کند و خطوط ابر نباید در مسیر نقطه گریز باشند.
- خطوط همگرا همیشه باید به سمت بنا طراحی شود.
تفاوت میان راندو، پرزانته، کروکی و اسکیس ؟